AKTUÁLIS


Szüretek a járvány árnyékában: Champagne, Kalifornia

Az egész északi féltekén megkezdődtek a szüretek – a vírus árnyékában… Champagne-ban és Kaliforniában is nagy a gáz...
Írta: Borigo


Champagne-ban nyilván a többi borvidéknél előbb kezdtek szedni – mégpedig egy komoly dilemma után: A globális eladások 25%-kal estek vissza az elmúlt év hasonló időszakához képest, ami a borvidék esetében különösen kérdőjeles helyzetet idézett elő. Champagne-ban – hasonlóan a többi, az évjáratokat döntően „keverő” borvidékekhez – komoly előrelátást igényel a termés megtervezése. Az utóbbi években a borvidék szárnyalt az eladásokban, így a termelők is magas, 110 mázsa/hektár körüli termésátlagokkal dolgoztak. Az ilyen módon magas készletek, és a várható, legalább kétéves visszaesés okán a borvidéki tanács jelentősen csökkentette a beszüretelhető termés mennyiségét – egészen 80 mázsa/hektár alá. Ez viszont komoly ellenállást váltott ki a termelők csoportjai között, hiszen a kiesést csak a francia állam által biztosított lepárlási támogatásból tudták volna valamelyest kompenzálni. Ez viszont csak 78 euró/hl-es összeg a kész Champagne 1200 euró/hl-es átlagárához képest. Végül az a kompromisszum született, hogy kábé 90 mázsa/hektárt lehet beszüretelni azzal a kitétellel, hogy a piac további alakulásától teszik függővé a 10 mázsás különbség sorsát, addig ez a mennyiség nem kerül pezsgősítésre. Az év végi pezsgő szezon után már többet lát a borvidék…

Kaliforniában még nehezebb a helyzet. Augusztusban még a szokásosnál is komolyabb hőséggel szembesültek a termelők, ráadásul a meleg miatt sosem látott intenzitású viharok keletkeztek. A villámok többtucat helyen okoztak tűzvészt, beleértve olyan bortermelő területeket is, mint Napa, Sonoma, Santa Cruz, vagy Monterey. A tűzvész miatt sok helyen evakuálni kellett a borászatokat is, így a szüretek csúszhatnak, ami felmérhetetlen károkat okozhat. A borászok attól is tartanak, hogy a sűrű füst azokon a területeken is károsíthatja a szőlőt, amelyeket a tűz egyébként elkerül. Természetesen külön problémát jelent a vírus fokozott jelenléte, hiszen a munkavállalókat mind a szőlőben, mind a pincékben úgy kell beosztani, hogy a biztonságuk megfelelő legyen. Erről külön szabályrendszert hoztak létre a szakmai szervezetek. Az már csak a hab a tortán, hogy a tavaszi fagyok miatt Kaliforniában 30-50%-os terméskieséssel számolnak egyébként is.




« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Szüretek a járvány árnyékában: Champagne, Kalifornia

Az egész északi féltekén megkezdődtek a szüretek – a vírus árnyékában… Champagne-ban és Kaliforniában is nagy a gáz...
Írta: Borigo


Champagne-ban nyilván a többi borvidéknél előbb kezdtek szedni – mégpedig egy komoly dilemma után: A globális eladások 25%-kal estek vissza az elmúlt év hasonló időszakához képest, ami a borvidék esetében különösen kérdőjeles helyzetet idézett elő. Champagne-ban – hasonlóan a többi, az évjáratokat döntően „keverő” borvidékekhez – komoly előrelátást igényel a termés megtervezése. Az utóbbi években a borvidék szárnyalt az eladásokban, így a termelők is magas, 110 mázsa/hektár körüli termésátlagokkal dolgoztak. Az ilyen módon magas készletek, és a várható, legalább kétéves visszaesés okán a borvidéki tanács jelentősen csökkentette a beszüretelhető termés mennyiségét – egészen 80 mázsa/hektár alá. Ez viszont komoly ellenállást váltott ki a termelők csoportjai között, hiszen a kiesést csak a francia állam által biztosított lepárlási támogatásból tudták volna valamelyest kompenzálni. Ez viszont csak 78 euró/hl-es összeg a kész Champagne 1200 euró/hl-es átlagárához képest. Végül az a kompromisszum született, hogy kábé 90 mázsa/hektárt lehet beszüretelni azzal a kitétellel, hogy a piac további alakulásától teszik függővé a 10 mázsás különbség sorsát, addig ez a mennyiség nem kerül pezsgősítésre. Az év végi pezsgő szezon után már többet lát a borvidék…

Kaliforniában még nehezebb a helyzet. Augusztusban még a szokásosnál is komolyabb hőséggel szembesültek a termelők, ráadásul a meleg miatt sosem látott intenzitású viharok keletkeztek. A villámok többtucat helyen okoztak tűzvészt, beleértve olyan bortermelő területeket is, mint Napa, Sonoma, Santa Cruz, vagy Monterey. A tűzvész miatt sok helyen evakuálni kellett a borászatokat is, így a szüretek csúszhatnak, ami felmérhetetlen károkat okozhat. A borászok attól is tartanak, hogy a sűrű füst azokon a területeken is károsíthatja a szőlőt, amelyeket a tűz egyébként elkerül. Természetesen külön problémát jelent a vírus fokozott jelenléte, hiszen a munkavállalókat mind a szőlőben, mind a pincékben úgy kell beosztani, hogy a biztonságuk megfelelő legyen. Erről külön szabályrendszert hoztak létre a szakmai szervezetek. Az már csak a hab a tortán, hogy a tavaszi fagyok miatt Kaliforniában 30-50%-os terméskieséssel számolnak egyébként is.




« Vissza az előző oldalra